Şömine Odunu

Şömine Odunu

Şömine Odunu

Şöminede Kullanılacak Odun Nasıl olmalı?

Kapalı hazneli şöminenizde özellikle meşe odunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Nedeni ise meşe odunu diğer odunlara göre ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarının daha az olması, buna bağlı olarak daha az is yapmasından ötürü tercih edilmektedir. Bu konuda ise dikkat edilecek husus ağacın ortalama 2 yıl veya daha üzeri beklemiş olmasıdır. Böylelikle üzerindeki nemi atmış olmasıdır. Yaş ve kötü kaliteli odun daha az ısı vermektedir. Bu sebepten dolayı size daha masraf yaratacak ve daha çok odun yakmanıza sebep olacaktır. Bunların yanı sıra daha fazla duman ve is anlamına da gelmektedir. Nem oranı %20’nin altında olan kuru ağaç kullanın yani almış olduğunuz ağacın kesildikten sonra kapalı ve iyi havalandırılan bir yerde 2 yıl bekletilmiş olması gerekmekte. Yeni kesilmiş ağacın verimi daha düşüktür ve daha çok katran oluşmasına sebep olmaktadır. Tavsiye edilen yakıtlar, kayın, gürgen, vb ağaç türleridir.  Yapı marketlerde satılan şömine yakmak için üretilen ürünleri’ de tercih edebilirsiniz. Sert ağaç yumuşak ağaca göre daha çok tercih edilmektedir. Örneğin: söğüt, kavak gibi ağaçlar fazla şiddetli yandıklarından reçineliler ise is yaptıklarından dolayı tercih edilmez. Başka ağaçlar yeni kesilmiş veya kurumamış ağaç ateşi boğarak anormal bir katran birikimine yol açmaktadır. Sonuç olarak’ da şömine yangını çıkabilmektedir.  Size olan tavsiyemiz ise 2 yıl sonra kullanacağınız odunu şimdiden temin etmenizdir veya 2 yıl beklediğine kesin olarak inandığınız odunları satın almaktır. Almış olduğunuz odunların uzunlukları 35-50 cm arasında odun kalınlıkları ise 10-12 cm arasında olmalıdır.

Şöminede Yakılmaması Gerekenler

Yeni kesilmiş ağaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunların hem verimi düşüktür hemde çok katran ve is oluşmasına neden olmaktadır. Kurumamış ağaçlar ateşi boğarak şöminenizden almak istediğiniz verimi engeller ve şömine verimini düşürür. Sert mineralli yakıtlar örneğin kömür gibi yakıtlar şöminenizin verimini düşürür.

Afrika kökenli ağaçlar örneğin akaju, tuzlu ortamda beklemiş odun ve ağaçlar kullanılmamalıdır. Şöminenizi ilk yakışınızda kesinlikle alkol, mazot, yağ veya diğer yanıcı maddeler kullanılmamalıdır. İnce odun parçaları veya kağıt parçaları ile yakmanız daha sağlıklı olacaktır.